Galleri

"Illumination" - en vandreutstilling fra Samisk senter for samtidskunst

24. august - 22. september, 2019

 

 

Kulturbadet Galleri i Sandnessjøen ønsker velkommen til "Illumination" - en vandreutstilling fra Samisk senter for samtidskunst.

 

Utstillingen er et utvalg av ni samiske kunstnere som alle er opptatt av å utforske maleriet som medie og det visuelle språkets muligheter. Dette er ikke en utstilling som fokuserer på politiske spørsmål og identitetsproblematikk som flere større utstillinger med samisk kunst har gjort de siste årene, utstillingen fokuserer mer på form og åndelighet. Problemstillingen kan vi enkelt si er maleriet selv! Utstillingen viser tendenser fra slik maleriet har utviklet seg fra 1970-tallet til i dag med å inkludere kunstnere av ulike generasjoner og tradisjoner. Utstillingen inneholder malerier i variert størrelser og motivene er i stor grad abstrakte og mer antydende.

 

Tittel på utstillingen Illumination er inspirert av Synnøve Persens maleri Illuminasjon II. En betydning av dette ordet er opplyse, disse maleriene som inngår i utstillingen har samlet en sterk fargepalett og må med rette kunne sies å lyse opp. En videre betydning kan være kunstnernes ønske til å opplyse og få oss som publikummere til å tenke nytt, men sine subjektive sansinger og ønske om å gå nye veier og å la kunsten lyse opp. Illumintaion kan også peke på en mer spirituell og åndelig retning.

 

Kunstnere kommer fra ulike deler av Sápmi og har alle en identitet forankret i relasjon til samiske miljøer. De har alle utdannelse fra ledende kunstutdanninger og har individuelt langvarig praksis fra kunstscenene i sine hjemområder. Utstillingen er kuratert av Kristoffer Dolmen, direktør ved Samisk senter for samtidskunst i Karasjok. Utstillingen er kommet i stand som ledd av et samarbeid mellom to viktige samiske institusjoner – Samisk senter for samtidkunst og Samisk kunstmagasin/RiddoDuottarMuseat.

 

I år markerer samisk kunst to viktig jubileum, i 1979 ble Samisk Kunstnerforbund og Samisk forfatterforening startet. I løpet av disse 40 årene har vi sett en enorm utvikling for den samiske kunsten gjennom f.eks. antallet billedkunstnere, forfattere og musikere har økt og at det er del av den større nordiske kunst- og kulturscenen. Samtidig har etableringer av samiske organisasjoner og institusjoner i løpet av disse vært avgjørende for den statusen samisk kultur har i dag.

 

Sandnessjøen er tredje sted i Nordland hvor utstillingen vises, den startet på Hamsunsenteret i Hamarøy og så videre til Mosjøen og Sandnessjøen og til slutt i Bodø.

 

Vandreutstillingen er muliggjort med tilskudd fra Nordland fylkeskommune fra tilskuddsordningen prosjekt- og arrangementstøtte.

 

Deltakende kunstnere er:

  • Per Enokssen
  • Asbjørn Forsøget
  • Josef Halse
  • May-Liss Nilsen
  • Elly Mathilde Novvale
  • Synnøve Persen
  • Outi Pieski
  • Lena Stenberg
  • Stein Erik Wouhti

 

"Illumination" står perioden 24. august – 22. september

 

 
Velkommen!

 

_
_
_